Kilka dni temu nastała kalendarzowa jesień. Dni stają się coraz krótsze, a dni coraz chłodniejsze. Dwa dni temu wychodząc na ogródek po raz pierwszy tego roku przywitała mnie jesienne mgła, jak duch wychodząca zza drzew, a na trawie zagościły małe pajęczyny owiane poranną rosą. Nastał czas na ostatnie ogrodowe porządki i sadzenie wrzosów, lawendy, cebulek kwiatów, by mogły nas swoimi kolorami zachwycać już za kilka miesięcy.
Nastał też czas na robienie przetworów i zapasów na zimę. Jak co roku od trzech lat udałam się na mały targ owocowo-warzywny, który znajduje się niedaleko mojego mieszkania. O tej porze roku warto korzystać z ostatków, jakimi obdarza nas natura. W chwili obecnej królują soczyste pomidory, śliwki, jabłka i maliny...
To te ostatnie będą bohaterem tego posta. Wraz z jesienią przyszedł czas na herbaty z sokami, konfiturami i różnymi dodatkami. Kombinacji na jesienne herbaty jest mnóstwo. Dzisiaj przedstawie Wam jeden z najbardziej popularnych pomysłów - herbatę z miodem, cytryną, konfiturami i sokiem malinowym. Najważniejsze jednak, by konfitura i sok były domowej roboty, a miód ze znanej Wam pasieki.
Przepis na konfitury i sok:
Składniki
4 opakowania malin po 1/2 kg
kilogram cukru
1/2 cytryny
Do 5 litrowego garnka nalewamy wodę (3/4 wysokości naczynia). Dodajemy umyte wcześniej maliny, kilogram cukru oraz wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do garnka. Sok z cytryny dodajemy, by nasze przetwory zachowały ładny i wyraźny kolor. Mieszając od czasu do czasu czekamy aż sok się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut. Następnie przelewamy sok przez sitko i szczelnie zamykamy butelki. Miąższ, który pozostał w sitku zamykamy w słoikach i konfitury gotowe ;)
4 opakowania malin po 1/2 kg
kilogram cukru
1/2 cytryny
Do 5 litrowego garnka nalewamy wodę (3/4 wysokości naczynia). Dodajemy umyte wcześniej maliny, kilogram cukru oraz wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy do garnka. Sok z cytryny dodajemy, by nasze przetwory zachowały ładny i wyraźny kolor. Mieszając od czasu do czasu czekamy aż sok się zagotuje. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minut. Następnie przelewamy sok przez sitko i szczelnie zamykamy butelki. Miąższ, który pozostał w sitku zamykamy w słoikach i konfitury gotowe ;)
Teraz pozostaje tylko przyrządzić pyszną czarną herbatę z sokiem, konfiturami, miodem i cytryną ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz